Hogyan legyen kiválasztva a burkolat szintező kapu mérete?

burkolat szintező kapu

A burkolat szintező kapu, vagyis talp szélessége eltérő a különböző típusok esetén, ezért erre mindig figyeljünk a vásárlás esetén! Egy lakás körül akár több alkalommal is felmerülhet a csempézés kérdése. Ez a hidegburkolási forma nagyon divatos, ami kicsit sem meglepő, hiszen a megfelelő kivitelezés esetén akár évtizedeken keresztül kitart és hihetetlenül jól fest. Általában könnyen tisztítható felületet ad (bár ez a csempelapok anyagától és felszínkialakításától is függ), valamint a nedves körülmények között is megállja a helyét.

Az elemek felrakásánál azonban lehet bőven hibákat véteni. Ezek egy részét könnyen kiküszöbölhetjük a burkolat szintező körültekintő alkalmazása révén. Ezek az eszközök kimondottan ajánlottak a különösen nagyméretű és vékony csempék fektetése esetén. Ha pedig ilyen elemekkel kívánunk dolgozni, akkor jó, ha kéznél lesz a vákuumos emelő is, amivel könnyen megragadhatjuk és a helyükre illeszthetjük a darabokat. Ismerjük meg közelebbről ezeket a kivételes termékeket, és a beszerzésük, valamint az alkalmazásuk révén érjük el a vágyott célunkat, ami nem más, mint a teljesen egyenletes felület kialakítása!

Mi az a burkolat szintező kapu és miért fontos?

Ha csempézésre kerül sor, akkor a burkolat szintező bevetése egyszerűen elengedhetetlen. Ennek a termékcsaládnak többféle típusa létezik. A leginkább kedvelt és leggyakrabban alkalmazottak az ékes lapszintezők. Ezek mellett még szerepet kapnak a csavaros és újrafelhasználható típusok is. De amíg az utóbbi 2 kategória sokkal egyszerűbb, addig az ékes megoldások továbboszthatók kis- és nagyméretű típusokra.

A piacon a leginkább keresett a TLS-PRO nagy ékes burkolat szintező. Ez volt az egyik legelső, így ez vált a leginkább ismertté. Közvetlenül mögötte van a rangsorban a TLS-BASIC kis ékes csempeszintező. A termékek funkciójukban ugyanazt a szerepet látják el, a kinézetük is megegyezik, egyedül a méreteik eltérőek, és itt jön a lényeg. Az ék mellett a kulcselem a talp, vagy más néven burkolat szintező kapu.

Ennek az alsó része, a tényleges talp bekerül a lapok alá és ott is marad, míg a felső része, ami egy kapura hasonlít, de szokták még fülnek is nevezni, kiemelkedik. Ebbe kerül beillesztésre az ék. A kis és nagy burkolat szintező elemek közötti méretkülönbség miatt azonban azok részei nem felcserélhetők egymással. A kicsi burkolat szintező kapu nyílása 15-15,5 mm, az ék pedig 14 széles, míg a nagyoknál ez az érték 23,5-24, valamint 22 mm. Ezekre tehát mindig figyeljünk, amikor a már meglévőkhöz kívánunk új burkolat szintező elemeket vásárolni!

Ezért annyira népszerű a vákuumos emelő használata

Az utóbbi évek egyik kiemelt eszköze a vákuumos emelő, aminek létezik kézi és elektromos változata is. Ahogyan a burkolat szintező, úgy ez is szinte kötelező a nagyméretű, 50×50 cm-es feletti lapok esetében. De miért van erre szükség? Egy kisebb csempét az ember könnyen a tenyerére helyez és megkeni a hátoldalát ragasztóval, majd két kézzel a helyére illeszti.

Azonban minél nagyobb egy lap, annál nehezebb. Ennél fogva fél kézzel megtartani már korántsem annyira egyszerű, hiszen a tenyerünk nem nyújt stabil alátámasztást annak. A vákuumos emelő azonban megoldja ezt a problémát. A sima felületen egy stabil fogási pontot ad, amit könnyen megragadhatunk. Ilyen formában pedig a helyre illesztés nem fog kihívást jelenteni még akkor sem, amikor falak esetében magasabbra kell beilleszteni a darabot. A vákuumos emelő használata éppen ezért egyre inkább ajánlottá válik. Most pedig nézzük meg, hogy pontosan miként áll össze és hogyan alkalmazható!

Így épül fel a vákuumos emelő

Függetlenül attól, hogy kézi vagy elektromos kivitelről van szó, mindegyik vákuumos emelő rendelkezik egy stabil testtel, ergonomikus és csúszásmentes fogantyúval, ami kényelmesen megragadható. Fontos kiegészítő még a nyomásmérő óra vagy kijelző, ami mutatja a tapadás erőségét. A testhez csatlakozik egy általában 200 mm átmérőjű tapadókorong. Ez egy 3 rétegű speciálisan kiképzett gumimembrán, ami a tapadást biztosítja, és alkalmas különféle felületek megragadására.

A sima csempe és üveglapok mellett, akár gipszkartonokra, farostlemezből készült burkolóanyagokra is ráhelyezhető. A teherbírás típusonként változó. A teljesítmény 160-tól akár 200 kg-is terjedhet, de ilyen súlynál már úgysem elég csak egy személy a cipeléshez és ennél fogva általában több vákuumos emelő bevetésére lesz szükség. A legismertebb ezen termékek között a TLS-XPB04E-2, aminek a használata akkumulátorral, de igény esetén manuálisan is megoldható. A hozzá illeszthető 1500 mAh kapacitású akkumulátor 2,5 óra töltési idővel rendelkezik, amit követően akár 8 órán keresztül is alkalmazható.

Mikor melyik vákuumos emelő használata az ideális?

Amennyiben csak ritkábban kerülne bevetésre, akkor bőven elég a manuális vákuumos emelő mellett döntenünk, hiszen az akkumulátorok a kihasználatlan állapotban is veszítenek kapacitásukból. Az elektromos vákuumos emelő használata ugyanakkor olyan pozitívummal is kecsegtet, hogy bizonyos típusok esetében képes automatikusan fenntartani a tapadást. Ezt mindig tartsuk szem előtt, amikor vásárlásra kerül a sor!